Categories
ordlista

ordlista: cocktaileffekten

Cocktail-effekten:
http://youtu.be/bDXPMCp7SAo

Kanske behöver du någon att hålla i handen när du ser Stefan Jarls film Underkastelsen.
1 (2):
http://youtu.be/zTMRi0ElqTk
del 2(2):

 

Categories
omställning

Född: en förening

väv

Det var en lång och stundom plågsam förlossning. Starka känslor, rop, skratt och en del tårar. Men det blev en förening. ‘Stödförening för omställningsinitiativ’ ska den nyfödde heta och målet är vad den heter, att stödja lokala omställningsinitiativ runt om i Sverige.
Sveriges omställare var inbjudna till en nationell träff i Järna.
Processen var spännande och startade i formen ‘working open space’ och fortsatte i ‘traditionell’ open space och samtal i en 70-mannacirkel  med hjälp av proffsiga facilitatorer. Målet med konferensen blev nått men vägen dit var kanske inte så självklar. Många intressanta frågeställningar fick vi med oss.
Att ställa om lokalt och regionalt ska nu förhoppningsvis gå lite lättare. Omställningsfenomenet i Sverige har nu möjligheten att formulera sig och sin  funktion. Lokala initiativ slipper uppfinna hjulet mer än en gång då inspiration och information snabbare och enklare kan spridas med en ny, tydlig och inbjudande hemsida. Det sattes även frön till flera olika arbetsgrupper och arbetet med dessa i förhållande till den nytillsatta interimstyrelsen är tänkt att gå vidare i en platt och modulär struktur. Styrelsen valde även att hålla sej ordförandefri.
Nästan 70 stycken svettiga omställare från olika delar av landet firade lugnt på kvällen med lokal kultur och åkte sedan hem ganska fort efter förlossningen för att fortsätta ställa om på lokal nivå.

Ett litet bildspel på youtube.
Landets fria tidning skrev om helgen här.

nationell omställningsträffnationell omställningsträffnationell omställningsträffnationell omställningsträff

Categories
konst

utställningen på wahlbecks

Lite fler bilder bara.
rebecca
Rebecca
väggtexttrollkarlrobothjort

Titta vilken fin liten prick!

Categories
omställning

nationell träff för omställare

I helgen ska jag lämna älsklingarna hemma för att åka till Järna utanför Stockholm och delta i en spännande konferens där vi ska bilda ett nationellt nätverk för omställning i Sverige. Det ska bli så roligt att se vad det här kan ge! Och trevligt att få möta fler omställare från överallt.

Evenemanget på Omställning Sveriges ning-sida och ett facebookevent.

 

 

Categories
konst

Only 4 you

Nu har jag plockat ner utställningen på Wahlbecks livs. Jag fick fin respons och några verk sålda.
Rebecca och jag hängde sedan en liten del av utställningen på hos massören Desirée Lempe på Only 4 you tvärs över parken från galleriet. Där hänger de fint.

utifrån

entre

behandlingsrum

andrahållet

Categories
konst

Wahlbecks toa

Under tiden som jag vaktade Wahlbecks livs under min utställning så passade jag även på att piffa upp galleriets lilla toalett.  Jag gick loss med akrylfärgerna och tror jag tänkte mej nåt undervattenslandskap.

wahlbeckstoa1

wahlbeckstoa2

wahlbeckstoa3

wahlbeckstoa4

wahlbeckstoa5

wahlbeckstoa6

wahlbeckstoa7

wahlbeckstoa8

Categories
konst

Vernissage

Idag var första dagen av min utställning på Wahlbecks livs i Halmstad. En massa kända och okända ansikten dök upp och så blev det även ett par röda prickar på väggen!
Rebecca hade hängt mina verk med stil och tanke. Utställningen pågår till den 9 november.

image

image

image

Categories
mat miljö permakultur

ordlista: permablitz

Att göra en permablitz innebär att en grupp (på minst 2) människor träffas helt informellt under en dag för att tillsammans:

– skapa eller uppdatera en ätbar trädgård där någon bor
– dela kunskaper kring permakultur och hållbarhet
– bygga lokala nätverk
– ha kul

Läs mer här

Categories
konsumtion mat miljö omställning ordlista permakultur

ordlista: CSA (andelsodling)

CSA – Community-supported agriculture som man kanske kan kalla andelsodling eller odlingskooperativ på svenska, är en  lokalt baserad ekonomisk modell för jordbruk och matdistribution.
CSA/andelsodling som nuvarande koncept utvecklades i USA på 1980-talet (löst baserat på Rudolf Steiners biodynamiska idéer) och gå ut på att odlare och konsumenter delar tillsammans på arbetsbörda och risker. På detta vis får konsumenter och andra intressenter ett mycket större inflytande på odlingen. Med medlemskapet delar man även på riskerna,  vilket resulterar i en starkare konsument–producent relation.

Medlemmar eller abonnenter betalar i början av växtsäsongen för en andel av den förväntade skörden. När skörden sedan börjar får de varje vecka andelar av ekologiskt odlade grönsaker och frukt, i ett grönsakslåde-system.  (Leveranserna kan ibland innehålla örter, konserver, honung, ägg, mejeriprodukter och kött.) Vissa CSA/andelsodlingar tar betalt i arbetskraft i stället för pengar.

En CSA/andelsodling kan också fungera som ett nätverk eller en sammanslutning av personer som har åtagit sig att stödja en eller flera lokala gårdar, med odlare och konsumenter som delar risker och fördelar med livsmedelsproduktionen.

Målet är att utveckla en sammanhållen grupp konsumenter som är villiga att finansiera en hel säsongs budget för att få etiskt framtagen mat. Systemet har många varianter på hur gårdens budget stöds av konsumenterna och hur producenterna sedan levererar livsmedel.

Olika metoder:

Lantbrukarstyrt: Bonden sätter upp och underhåller  odlingen, rekryterar själv abonnenter.
Aktieägare/abonnent: Lokalinvånare inrättar odlingen och anställer en bonde att odla grödor.
Odlarkooperativ : Flera bönder driver tillsammans  en odling.
Lantbrukare/aktieägare-kooperativ : Bönder och lokala invånare inrättar och driver en odling tillsammans.

En kärngrupp  kan hjälpa till med administration och distribution och att fatta beslut om hur och vad som odlas.

Fördelar:

CSA/andelsodlingar gynnar miljön, samhället och gården/bonden.
Eftersom odlingens produkter är lokalt odlade och  distribuerade   minimeras onödiga transporter. Med ekologisk odling minskas även bekämpningsmedel och bruk av konstgödsel. Med stor arbetskraft minskar behovet av dyra maskiner. Bondens ekonomiska risker minskar. Genom att arbeta tillsammans med dina grannar lär du känna nya vänner. Och har man varit delaktig i sin mat från frö till tallrik upplevs maten ofta som mer njutningsfull! 

Tänka nytt:

Ägande – marken ägs gemensamt genom t ex en stiftelse, som arrenderar marken till jordbrukare.
Samarbete – nätverk av mänskliga relationer bör ersätta det traditionella systemet för arbetsgivare och arbetstagare.
Ekonomi – ekonomin  bör inte baseras på tillväxt och ökad vinst, utan på de faktiska behoven hos människor och mark.

 

Googla vidare på engelska: CSA (Community-supported agriculture)
Det finns även ett  internationellt CSA nätverk – Urgenci.

Categories
omställning permakultur

direktodling

‘direktodling’ / ‘grävfri trädgård’ / lagerodling / lasagneodling

Direktodling är en  metod som används av en del ekologiska odlare. Ursprunget  kan baseras på förindustriella odlingstekniker från artonhundratalet.

Man lägger kompost  på sina odlingsbäddar som lämnas på plats för att kväva ogräs och annan oönskad vegetation. (det är rätt viktigt att ogräs i komposten inte hunnit gå i frö.) Plantorna planteras genom komposten, som förmultnar och berikar jorden. Varje år lägger man på ny kompost. Viktigt är att man inte kliver på sina odlingsbäddar och trycker ihop jorden.
Denna teknik gör så att mikro-och makrobiotiska organismer bildar en gemenskap i marken, nödvändigt för en sund omsättning av näringsämnen och förebyggande av problematiska organismer och sjukdomar.

Masanobu Fukuoka började sin banbrytande forskning inom detta område i 1938, och började  på 1970-talet publicera sin  filosofi ‘Gör-ingenting-odling’ (do-nothing farming), som nu erkänns av vissa som  roten av Permakultur-rörelsen.

Australiska Esther Deans har skrivit flera böcker på ämnet som tyvärr kan vara lite kluriga att få tag på. Även amerikanskan Ruth Stout förespråkade tekniken.

Metoden kan också kallas lagerodling eller  lasagneodling och resulterar i rik, fluffig jord. Namnet ‘lasagneodling’ har ingenting att göra med vad du ska odla utan hänvisar till hur du konstruerar trädgården, i lager:

toppa med kompost/gödsel & hö
organiskt grönt: gräsklipp, (råa) grönsaksrester, trädgårdsavfall
organiskt brunt: som torv, barr, höstlöv, rivet papper,
fortsätt lagra ‘grönt’ & ‘brunt’ tills du har iallfall en halvmeter hög odlingsbädd.
kartong/papper i botten för att undvika att ‘ogräs’ växer igenom.

Använd vad du har tillgängligt.

För att liksom sätta igång din bädd kan du ‘baka’ den under till exempel svart plast (som du håller på plats med stenar) i en till 2 månader. Detta värmer upp jorden innan du planterar.
Inför nästa säsong fortsätter du bara lägga några lager kompost och eventuellt gödsel på dina odlingsbäddar.

Man kan även lägga ner droppbevattning i odlingsbäddarna för riktigt ‘lazy gardening’!

Tillämpa även samodling och växelbruk i dina bäddar för att undvika jordtrötthet och eventuella sjukdomar eller ohyra.

 

Googla vidare på engelska:  no-till/no-dig-farming / Sheet mulching / layering / lasagna gardening