Jag tvekar lite, för man ska välja sina fajter och det finns många tunga ämnen att driva. Dock tänker jag att nedskräpning är tecken på ett väldigt sorgligt förhållande till vår planet. Så vi behöver ändå prata om det.

Det är numera olagligt att skräpa ner i Sverige.
Men trottoarer och vägrenar är fulla med skräp. Skräp som inte bara förfular vår närmiljö men som även skadar vårt ekosystem. Småbarn plockar upp och smakar på det mesta. Det är rätt äckligt, men lite mindre äckligt om vi alla försöker hålla rent omkring oss. Fåglar dör sakta av svält när de råkat picka i ett tuggummi. (Eller så förlorar de bara ett ben då de klivit i ett.) Många har sett larm om lidande och döda kor som fått i sej aluminum från ölburkar som slängts där deras mat odlas.
Min hemstad är byggd kring en å. Det mesta som blåser runt på stadens gator hamnar till slut i den ån. Papper bryts ner ganska snabbt till någorlunda ofarlig kompost, men plasten kan ta flera hundra år! Fastnar de inte på botten av ån så flyter det ut till havs. Plast hamnar i djurmagar eller i ofantliga skräpkontinenter. Hur mycket mikroplast som vi fortsätter att skapa är jobbigt att tänka på.

Det känns ibland som om vi med flit kör hela mänskligheten utför ett stup… Men vi kan ändra oss! Vi kan göra skillnad. Många bäckar små, eller tillräckligt många myrsteg skapar förändring. Medkänsla är inte medfött. Empati för djur eller kommande generationer kan kännas totalt ogripbart. Att tänka i flera steg är något många behöver öva på. Men övning ger färdighet.
Men hur förändrar vi på bästa sätt samhällets normer? Genom att lagstadga och skrämma om böter? Eller kan vi lära oss att tänka om med viljekraft, fantasi och lite folkbildning? Rökare slänger sina fimpar varsomhelst för att det är ok. Alla andra gör det. Normen säjer att det är tillåtet. Genom att säja till när du ser någon slänga något (som inte kommer bli till ofarlig kompost) i vår gemensamma miljö sätter du normen. Det är inte okej och nedskräpare bör skämmas.

Hur gör man rent praktiskt då? Kommuner tar bort soptunnor, åkgräsklippare körs över soppåsar och media kommunicerar hur meningslöst det är att återvinna… En del har som jag en påse i fickan eller väskan. Snusdosorna har ju tillåmed en inbyggd soptunna i locket! Kanske tänker man efter redan innan man konsumerar, att det inte är så trevligt att bära sitt skräp själv och väljer från början ett alternativ. (Inte röka?! äta ett äpple istället för en chokladbit? Galet!)
Att det även kan spara på våra gemensamma skattepengar om kommunen inte behöver städa hela innerstaden varje söndagmorgon är ju en kul bonus.

(Använd gärna #skräpskam i sociala medier för att tipsa eller prata mer om detta.)

Håll Sverige Rent berättar bra om nedbrytning av skräp.
Naturskyddsföreningen tipsar hur du kan minska havsplast.

Tagged with:
 

Comments are closed.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.