Efter att ha avslutat Dramalogens kulturentreprenörskurs, som jag deltog i under våren, tog jag på mej uppgiften att dra igång en Gratisbutik.

En gratisbutik är ett enkelt sätt att byta grejer med varann! En ‘affär’ där du kan hitta användbara saker utan att betala för dem. Det är en slags secondhandbutik, med (mestadels) begagnade varor, där allt är gratis. En bekväm plats att lämna grejer du tror någon annan kan ha nytta av. En gång har du behov av att bli av med grejer. Nästa gång kanske du hittar något du behöver. Du behöver inte lämna för att få hämta. En gratisbutik tillåter människor att byta varor utan att blanda in pengar. Man kan ha ekonomiskt behov, ekologisk övertygelse eller bara fullt på vinden. Den främjar återanvändning och sparar på jordens resurser.
Ingen jobbar här/Alla jobbar här! Det vi lämnar in är så klart helt och rent. Du packar själv upp din påse och exponerar plagg eller prylar på ett trevligt vis. Hittar du nåt du gillar tar du med det hem. Ta tills du skäms! Man lämnar platsen som man vill hitta den. Rent, fint och i ordning så klart.
Det här är bara ett exempel. Man kan man ställa i ordning en gratisbutik nästan var som helst där folk rör sej. En gratisbutik kan vara ett tillfälligt klädstreck parken, en hylla i tvättstugan eller eget rum i bostadsrätten. (Glöm inte att fråga om lov först.) Butiken har öppnat så fort folk börjar fylla på eller hämta grejer.
Den här gratisbutiken har uppstått i samtal kring konsumtion och hållbarhet. Vad behöver vi, egentligen? Hur mår vi och hur mår producenterna av världens konsumtionshets? Att ge bort det vi inte längre behöver eller vill ha är för många enkelt. Men att få – att ta emot en tjänst eller vara utan att ge nåt tillbaka kan kännas svårt. När man har betalat i en affär, har man gjort rätt för sig då?

Idéen är inte särskilt originell, jag har råkat på freeshops av olika slag på flera ställen i världen. Men med Dramalogen har ett fantastiska tnätverk och aktiva kanaler i social medier. Butiken inreddes snyggt av Dramalogen Charlotte Libäck. Så klart att den får en himla massa uppmärksamhet. Många lämnar och många shoppar. Nu hoppas jag mest att det kommer öppnas fler gratisbutiker runt om i stan.

Flera medier har uppmärksammat öppnandet av Dramalogens gratisbutik:
SR Radio P4 Extra  (ca 1 tim och 11 min in i programmet)
Fria Tidningar, 21 juni, 2017
Dagens Handel, 16 juni
Market.se, 2 juni
Hallandsposten, 2 juni
Halmstad 7 dagar, 30 maj

Dramalogens huvudentré står öppen för inlämning till gratisbutiken under de regelbundna måndagsmötena kl 10.00-13.00 med början igen i mitten av augusti. Besökare till Dramalogens aktiviter erbjuds besöka gratisbutiken vid aktuella tillfällen. Övriga öppettider för både inlämning och ‘shopping‘ kommer basuneras ut som event på Dramalogens facebooksida. Dramalogen ligger för närvarande på Stockenbergsgatan 7, Halmstad. Gratisbutiken ligger in på gården på baksidan.

Gratisbutikens sida på Dramalogen.se

Tagged with:
 

Comments are closed.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.