Categories
omställning permakultur

direktodling

‘direktodling’ / ‘grävfri trädgård’ / lagerodling / lasagneodling

Direktodling är en  metod som används av en del ekologiska odlare. Ursprunget  kan baseras på förindustriella odlingstekniker från artonhundratalet.

Man lägger kompost  på sina odlingsbäddar som lämnas på plats för att kväva ogräs och annan oönskad vegetation. (det är rätt viktigt att ogräs i komposten inte hunnit gå i frö.) Plantorna planteras genom komposten, som förmultnar och berikar jorden. Varje år lägger man på ny kompost. Viktigt är att man inte kliver på sina odlingsbäddar och trycker ihop jorden.
Denna teknik gör så att mikro-och makrobiotiska organismer bildar en gemenskap i marken, nödvändigt för en sund omsättning av näringsämnen och förebyggande av problematiska organismer och sjukdomar.

Masanobu Fukuoka började sin banbrytande forskning inom detta område i 1938, och började  på 1970-talet publicera sin  filosofi ‘Gör-ingenting-odling’ (do-nothing farming), som nu erkänns av vissa som  roten av Permakultur-rörelsen.

Australiska Esther Deans har skrivit flera böcker på ämnet som tyvärr kan vara lite kluriga att få tag på. Även amerikanskan Ruth Stout förespråkade tekniken.

Metoden kan också kallas lagerodling eller  lasagneodling och resulterar i rik, fluffig jord. Namnet ‘lasagneodling’ har ingenting att göra med vad du ska odla utan hänvisar till hur du konstruerar trädgården, i lager:

toppa med kompost/gödsel & hö
organiskt grönt: gräsklipp, (råa) grönsaksrester, trädgårdsavfall
organiskt brunt: som torv, barr, höstlöv, rivet papper,
fortsätt lagra ‘grönt’ & ‘brunt’ tills du har iallfall en halvmeter hög odlingsbädd.
kartong/papper i botten för att undvika att ‘ogräs’ växer igenom.

Använd vad du har tillgängligt.

För att liksom sätta igång din bädd kan du ‘baka’ den under till exempel svart plast (som du håller på plats med stenar) i en till 2 månader. Detta värmer upp jorden innan du planterar.
Inför nästa säsong fortsätter du bara lägga några lager kompost och eventuellt gödsel på dina odlingsbäddar.

Man kan även lägga ner droppbevattning i odlingsbäddarna för riktigt ‘lazy gardening’!

Tillämpa även samodling och växelbruk i dina bäddar för att undvika jordtrötthet och eventuella sjukdomar eller ohyra.

 

Googla vidare på engelska:  no-till/no-dig-farming / Sheet mulching / layering / lasagna gardening 

One reply on “direktodling”

[…] kring permakultur-odlandet handlar om att inte plöja jorden utan istället använda sej av ‘direktodling‘ (mulch) och samodling av olika plantor för att bland annat undvika ohyra och uppmuntra […]

Comments are closed.