Categories
illustration konst ordlista

Ritverktyg

Gillar man att rita så kan det vara bra att kunna namnen på de viktigaste verktygen. Här försöker jag summera grunderna.

‘Penna’ H till B

Grafit-stiftet, själva ‘blyertsen’ i blyertspennor har olika hårdhet som graderas på en skala. Vanligaste blyertspennan är medelhård och kanske har du lagt märke till bokstäverna HB på toppen av en penna? HB ligger på mitten av hårdhetsskalan där beteckningarna i skalan H och B står för Hard och Black. 9B har allra mjukast grafit (‘most Black’) och 9H är Hårdast. Om du vill ha en mörk linje ska du välja en penna med mjukare stift. Ett hårt stift ger ljusare linjer. Linjer av ett hårt stift är lättare att sudda ut. Men när man trycker hårt med ett tunt, hårt stift på ett poröst (mjukt) papper kan man lätt göra spår som inte går att sudda bort. En vanlig blyertspenna i trä kan man kontrollera spetsens tjocklek och skärpa med vässare eller en liten kniv. Om man vet vad man gillar för bredd och hårdhet på sin blyerts kan det vara värt att investera i en bra stiftpenna. Det finns olika tjocklek på stift där de vanligaste är 0.5 och 0.7 men man kan även hitta riktigt tunna som 0.2 eller toktjocka på 2-5 mm. Samma hårdhetsskala gäller här.

Radergummi, kautschuk, sudd eller suddgummi

Billiga sudd räcker kanske för felskrivna bokstäver i kollegieblocket, men för tecknings-arbete är suddgummits kvalitet minst lika viktigt som pennans. Funktionen är alltid samma men form och material kan variera. När man pratar om radergummin så finns huvudsakligen två olika varianter, knådgummin och de sudd som smular. Vanligast är mer eller mindre hårda sudd som tar upp färgen och gör sig sedan av med den genom att smula. Sådana sudd kan vara av plast, gummi eller naturmaterial. Mjukare sudd som smular i större klumpar för att göra mindre skada mot pappret. Om du önskar en mindre eller annan form på radergummit kan du använda en hobbykniv för att skära det till den form du önskar. Om du använder ett smulande sudd så kan du värma det i handen först, det minskar risken att suddgummit skrynklar papperet eller orsakar revor. Tänk också på att inte sopa bort smulorna med handen, då finns det risk att det blir kladdigt, lyft istället på pappret och skaka av suddresterna eller använd en särskild borste. Knådgummin däremot, samlar upp färgen/grafiten genom att man trycker det mot pappret. Dessa ska du alltså inte gnugga mot underlaget. Du kan med fördel knåda massan innan du använder det första gången, då exponerar du insidan som är bäst på att ta upp färgen eller grafiten i din teckning. Knådgummin är mer skonsamt mot pappret. Förväxla inte knådgummit med häftmassa…

Fixerad

Ritar man med kol eller mjuka blyerts blir det lätt smetigt, teckningen kan förstöras eller smutsa ner sin omgivning. Därför använder en del fixeringsspray som verkar som ett slagt klister som håller pigmentet kvar i pappret. Dock går det inte sedan att sudda det man fixerat, men man kan fortsätta rita över fixeringen. Har man inget fixeringsspray (som man köper i konsthandeln) kan man använda vanligt hårspray (om man inte har behov av garanterad arkiv-fasthet).

Stompf

Om man inte vill smutsa ner fingrarna och kanske få lite mer detaljerad kontroll kan man använda en hårt rullad papperskorv som i konstnärsaffären kallas stompf. När den blir kladdig kan man inte köra den i pennvässaren utan slipar ner den med lite sandpapper.

Kritor

När jag inte kommer längre med blyerts och sudd går jag ibland vidare med kritor. Det finns en himla massa olika sorters kritor – torra, vaxiga, oljiga, permanenta och vattenlösliga till exempel. Jag gillar vaxkritor som, om de är av bra kvalitet med hög pigmenthalt, ger skarpa linjer och täcker bra utan att kladda. Torrpastell är i princip ihoppressat färgpulver som är ganska tekniskt att få snyggt. Lite som akvarell är knepet att arbeta med flera tunna lager. Oljekritor är roliga att leka med. Man kan blanda ihop dem på pappret med en kroppsvarm fingertopp för att få en suddig effekt. Man kan rita med feta kritor och sedan måla med vattenfärg över/kring vilket ger en rolig effekt då vattenfärgen inte kan fästa på den feta kritan. Oljekritor fungerar även att använda över akryl eller oljemålningar. De flesta kritor kan man blanda eller smeta ut med hjälp av en stompf. Färgpennor som man vässar kan oftast liknas vid vaxkritor, men det finns även vattenlösliga som vi kallar akvarellpennor.

Categories
design konsumtion miljö omställning salmagundi

Vardagssömnad

Sedan jag var liten har jag sett symaskinen som ett bekvämt och viktigt hushållsverktyg bredvid tvättmaskin & spis. Numera syr jag mest för hand för att slippa kämpa med en gammal envis maskin och för att slippa oljudet. Handsömnad ger mej också lite mer kontroll över var stygnen och tygbitarna hamnar. Det är en behaglig meditation som får ta sin tid. Jag försöker fixa och laga kläder som en regelbunden rutin för att fix-högen inte ska svämma över och jag har på så vis en regelbunden och opretentiös kanal för min kreativitet. Att laga skador och slitage på sina kläder är en självklarhet för att spara på både miljön och hushållsbudgeten. Synliga lagningar (#visiblemending) är en vacker protestaktion mot ohållbart slit-och-släng snabbmode. Att göra ändringar på plagg är ett roligt sätt att få kläder att passa ens stil, kropp och behov. Innan jag använder loppade plagg försöker jag alltid att ta bort eller dölja högljudda logotyper eller budskap jag inte står för. (#logoremoval) En antikapitalistisk handling, men även något som kanske skapar förre sinnesintryck. 

Dessa tröjor som jag fixat har jag använt en eller två tråda vaxad bomulls-mouline. När man syr i trikåtyg är det viktigt att använda en trubbig nål. Jag tycker en broderiram ger mej bäst kontroll över mitt arbete men ibland använder jag en stoppsvamp eller bara ett finger. 

Svart hoodie fick luddiga bubblor i färger som matchar resten av garderoben. (Stretchig boullsvelour)

Ljusblå hoodie behövde en ficka, jag hittade en matchande mönstrad bit sweatshirttyg. 

Vit Hoodie med skrikig logga fick utklippta blommor av sweatshirttyg som matchar den röda randen i mudden. 

Orange hoodie fick ett litet broderi som döljer färgfläck. (Jag broderade på tunn väv som jag sedan applicerade på tröjan.) 

Orange tshirt hade en konstig logga. Jag fick jag en uppdrags-skiss. Tygbitar i rätt färger klipptes efter en pappersmall. Jag limmade först bitarna med limstift så att de små bitarna inte ’flöt runt’. Efter att jag sytt ihop alla bitarna sydde jag fast applikationen på tröjan. Därefter klippte jag bort den buckliga loggan från baksidan. 

Categories
salmagundi

Varm kudde / Vetevärmare

Sy en kudde:

Jag hittade bortglömt grötris längst  bak i skafferiet som gått några år över sitt bäst-före-datum. Jag har använt hela vetekorn, råris, långkornigt. Man kan även använda rapsfrö, linfrö, druvkärnor eller körsbärskärnor.

Jag utgick från mängden ris jag hade,  formen på tyg-slattarna jag hade och även vilket kudd-format som blir bekvämt. Jag väljer linne eller bomullstyg & syr med tråd i samma naturmaterial. (Polyester är plast som smälter i värmen…) Jag syr för hand, först på insidan. Först lite snabbt nästan hela vägen runt, kanske en halv cm från ytterkanten. Sedan viker jag hela fållen till en sida och sydde fast ordentligt. Detta för att inga lösa korn ska rymma mellan stygnen. Till slut vränger jag ut hela kudden, tar ett sista varv med stygn så det ser snyggt & jämnt ut. Jag fyller kudden kanske 2/3 full. Sedan syr jag igen hålet. Färdig!

Om man vill kan man även sy ett litet örngott till sin kudde som man kan tvätta, eftersom varma kuddar inte går att köra i tvättmaskinen.

Användning:

Se till att kudden har en ren och torr yta innan uppvärmning. Bulla ihop den och se till att den kan rotera fritt i mikrovågsugnen (om vetevärmaren fastnar i ett läge kan den bli bränd). Värm i mikron (på 600-800 Watt) i max 1,5 – 2 minuter. Mikrovågsugnar, precis som kuddarna, är olika starka/stora och man lär sej snabbt hur länge är lagom. Kör bara inte kudden för länge! Ibland kan man även ställa en liten kopp vatten tillsammans med kudden  i micron, eller spraya den med vatten först. Man kan även lägga kudden i frysen ett par timmar och få en skönt svalkande kudde. 

Categories
konsumtion salmagundi

Påskfjädrar av tejp

Har du mer tejp än du behöver? Då kan du göra påskfjädrar.

Du behöver:
Färgad tejp efter smak – Washi/papperstejp är lätt att jobba med. Grov silvertejp ger en annan effekt.
Ståltråd
Liten vass sax

Jag sparar ståltråds-slattar i små knippen. Har du inte en liten bunte ståltrådsbitar så får du knipsa lagom långa bitar. (Så att det räcker till din fjäder och en bit ‘skaft’ att fästa den med.) Försök räta ut ståltråden så rakt som möjligt.
Klipp tejp-bitar, lite länge än du vill ha din fjäder.
Lägg en ståltråd på klistersidan av en tejpbit, fäst sedan en lika stor tejpbit på motsatt sida så att ståltråden är helt in-tejpad och du har 2 släta snygga sidor.
Man kan tejpa extra bitar ut på (båda) sidorna.
Formklipp fjädern någorlunda jämnt runt om. Gillar du korta breda eller långa smala? Spetsiga eller trubbiga?
Klipp sedan så fint du kan tunna hack nästan hela vägen in till ståltråden.
Böj ståltråden så att fjädern får en levande form.
Fäst i påskriset eller sätt på en present!

Categories
design illustration konst ordlista

En kreativ process

Arbetsprocessen – i vilken ordning arbetar vi bäst? Jag har alltid ‘bara’ producerat mina idéer utan att direkt formulera hur det går till. Under arbetet med Döbra ateljé skulle jag i samarbete med andra kreativa hjärnor, med begränsat tid, producera själva workshop-tillfällena, så satte vi ord på den kreativa processen. Denna punktlista har jag sedan dess regelbundet återkommit till. Jag fyller på och tar ifrån frågor och formuleringar. Hur får man gjort något kreativt? Hur arbetar man när man får en uppgift och vad är skillnaden när man har en egen idé? Jag har gjort en en pdf om du vill ha.



Idé – VAD?

Ta dig tid att tänka & formulera dig. Vad är det du vill skapa?
Försöker du förmedla ett budskap, uppfylla en funktion, utföra ett uppdrag? Tänk dej in i mottagarens skor.


Skiss – HUR?

Definiera din idé – vad behöver vara med och vad kan skalas bort?
Vilka ramar (begränsningar) har du? Tid, budget, material?
Vilken teknik vill/kan du använda? Storlek/format/omfång? Färgsättning?
Tänk med en penna i handen så du inte glömmer bort viktiga tankar. Skriv ner stödord, tankar om t ex material & färger. Testa att enkelt rita ut former och proportioner.


Montage – DO IT!

Sätt igång med din produktion.
Pausa då & då för att se om du håller rätt kurs. ‘Zooma ut’ – ser det bra ut? Har du glömt nåt? Fastnar du på något, kanske funkar inte din idé
som du tänkt? Då går du tillbaka till skiss-arbetet och funderar lite till!


Finish – Kan det bli bättre?!


Gör ditt bästa. Skapa något du blir stolt över.
Slösa inte, varken med material eller tid.
Ha inte bråttom, hafsigt = slösigt
.

Categories
illustration konst konsumtion omställning ordlista

Verktygslådor

Verktyg är viktiga att ha för att ta hand om sitt hem och sina kläder. Kreativiteten behöver också verktyg för att komma ut. I referens till den kreativa processen så kan idén utgå från materialet eller verktygen du har till handa. Men när idén kommer först så är det skönt att vara redo och veta var man har sina verktyg.

Samla alla dina verktyg. Har du allt du behöver för att göra det du vill? Utgå från vad du gillar att göra eller vad du vill bli bättre på. Vad gillar du att ha för material i händerna? Vad är du nyfiken på att testa? Vad vill du öva på? Se till att ha ok verktyg för det du vill göra. En slö kniv gör väl alla irriterade och inget kapar flowet så illa som att inte hitta saxen/limmet/nålen… En större samling har man hemma, en liten kan man ha med i väskan på äventyr. Ge dina verktyg ett hem. En väl märkt påse eller låda gör dem lätta att hitta och städas inte så lätt undan. Ge påsen en egen krok eller lådan en hylla där de är lätta att hitta och plocka fram när du behöver dem.
Jag har listat exempel på bra grejer att ha. Om du saknar något – gör en önskelista så du kommer ihåg. Mycket bra hittar man på loppis eller i mormors garage.

Skrivbords-verktygen

  • Pennor – blyerts, bläck, tusch, sudd
  • Sax, brytkniv, stållinjal, skärmatta (skärbräda)
  • Limstift, flytande vitt lim, papperstejp, klämmor
  • Häftstift/nålar, häftapparat, gummiband 
  • Penslar, vattenfärg, kritor
  • Torkpapper/trasa + papperskorg! 
  • Samla material (papper, kort, kartong, kuvert)  sorterade i tex plastfickor eller dokumentmappar. Då ger materialet inspiration och gör det lättare att komma igång.

Syskrin

  • Synålar i olika form och storlek (Vassa, tunna för lakansväv, grova till ullstoppning, trubbiga till trikåtyger, med knivsudd till läder)
  • Säkerhetsnålar, knappnålar & kanske lite små klämmor
  • Sax – en liten för tråd och en rejäl till tyg 
  • Måttband
  • Tråd och garn efter smak och behov + bivax för att stärka lin & bomullstråd
  • knappar, nyckelringar, pärlor
  • Lagelappar. Spara lagom stora småbitar tyg för att laga och lappa.

DIY etc

  • Hammare + spik i olika storlek
  • Skruvmejslar/bits + skruvar, muttrar, plugg
  • Morakniv, ‘japansåg’
  • Plattång & avbitartång, ståltråd
  • Fil/rasp, sandpapper
  • Silvertejp, Superlim (hårt), Karlssons klister (segt), tavelkrokar
  • Häftpistol
  • Handskar, skyddsglasögon, plåster

Renhållning

För att det ska gå lätt och vara roligt att återkomma till görandet behöver man även bra verktyg för att hålla rent på sin arbetsplats. Nära till hands är det därför bra att ha:

  • Papper/trasor
  • Sopborste med skyffel
  • papperskorg

Uppdaterings-processen

När verktygen fått sin egna plats blir det lättare att ha ordning. När du efter hand hittar fler, kanske bättre, verktyg är det viktigt att sortera ut. Spara bara den bästa pennvässaren. Skicka den dåliga hammaren vidare. Släng dåliga pennor. På det viset har du en inspirerande och överskådlig verktygslåda nära till hands.

Categories
konsumtion miljö

Traderatips

Jag älskar loppis men det är inte alltid bästa stället för ens gamla grejer… Om jag till exempel  skulle lämna en ask med pantone-gnuggisar till min lokala myrorna skulle de troligtvis inte veta vilket pris de skulle sätta och kunder som letar efter just pantone-gnuggisar finns det nog inte så många som shoppar där… På Tradera hittar fler av mina konstiga grejer till uppskattande händer. Det är inte snabba cash & ofta ett lotteri, men under åren har jag med tålamod & rutiner  fått hundralappar för saker som annars hamnat på tippen. Anna uppmuntrade mig att börja och gav mej några grundläggande tips som gjorde det möjligt för mej att komma igång. Det viktigaste är att dela upp arbetet i flera moment. Jag tänkte här beskriva min process, så kanske även du börjar skicka vidare ditt överflöd.

Viktigt att ha

Tid, tålamod, plats
Smart telefon med ok kamera, tradera-app & postnord-app
Brevvåg/Köksvåg/resevåg 
Måttband
Emballage (återbruk)
Packtejp

Process

Du kan inte göra allt på en gång, så dela upp arbetet i flera steg:

  • Ordning & reda – sortering, pris & vikt 
  • Fotografera i rätt ljus
  • Beskriv i text
  • Lägg upp auktion vid bra tid
  • Sälj, ha koll på när auktionerna går ut
  • Packa säkert
  • Posta utan krux

Ordning & reda

Jag har en kista i vardagsrummet där jag lägger grejer jag tror jag kan sälja. Det är bara hela och rena grejer som hamnar i kistan. Man får mer för ett par nyputsade skor och plagg med alla knappar fastsydda. Klänningar stryks innan fotografering. När kistan fylls upp sorterar jag. Sortera utifrån traderas kategorier & årstid. Påskpynt säljs i tid innan påsk. Barnkläder kring skolstart. Lego är galet poppis innan jul. Har du mycket grejer kan du sälja ‘paket’ (till exempel barnkläder, verktyg, garn). Jag packar det mesta var för sej i stora genomskinliga ziplockpåsar. Sälj av en kategori i taget. Grejer som är ute till försäljning ligger i sina  genomskinliga påsar i en stor kasse i hallen. (Jag packar postpaket först när jag vet vad som sålts och om nån köper flera grejer.) Det som inte blir sålt kan åka upp igen till ett lägre pris men blir det ändå inte sålt får det åka till loppis (eller åvc). 

Prissättning

Gör research. Bläddra  runt på tradera och andra auktionssajter & se vad folk faktiskt får sålt. Filtrera ’avslutade annonser’ så ser du faktiska slutpriser! (Jag lägger ibland ett köp-nu pris strax över & vanligtvis auktionens startpris en bit under.) Vill jag gärna bli av med grejerna så sätter jag ett väldigt lågt pris och känner mej nöjd med att mottagaren förhoppningsvis tycker sej ha fyndat något de ville ha, istället för att en bananlåda med hemtextil eller serietidningar hamnat på tippen… Allt går dock inte att sälja och då kan det vara skönt att låta bli att ens försöka.

Flamskvävar är poppis, däremot är tvistsöm inte lika lättsålt.

Väg halvvägs

En hushållsvåg är oumbärlig för smidigt traderande. En brevvåg är bra om du till exempel vill sälja  små silversmycken. En bagagevåg är behändigt om du har större, tunga grejer. När jag gör paket (som hobby-material) så brukar jag pussla ihop paket som ligger strax under porto-tabellens olika vikt (inkl emballage!) till exempel: om 12 dockor garn väger strax över 100 g kanske jag tar bort ett par, alternativt lägger till något mer, så att paketet hamnar strax under nästa porto-pris  istället. 

Fota

Det mesta ser snyggast ut i indirekt dagsljus. Direkt solljus fräter bort detaljer så när solen gått runt hörnan på balkongens norrläge under förmiddagen blir bäst hos mej. Jag lägger ut en stor neutral tygbit som bakgrund eller direkt på betonggolvet så inget distraherar. Jag brukar ha ett måttband med på några av bilderna för skala. Objektet fotar jag från alla håll. Närbild för att visa materialet + tvättlapp/insida. Det är viktigt att även eventuella skavanker dokumenteras. Ett smaskigt stilleben som annonsens första-bild hjälper. Du kan ladda upp 5 bilder per auktion. Behöver jag ha med mer så använder jag Photoshop Express (gratis-app på telefonen) för att sätta ihop collage.

Skriv

Skriv längre annons-utkast i telefonens anteckningar. Beskriv objektet så tydligt du kan med fakta som märke/designer/modell/producent. Ju fler sökord desto fler hittar din annons. Google är din vän. Digitalt museum har koll på svenska formgivare. Vilken outfit barbie-klänningen hör till hittar jag enklast på pinterest. Silverstämplar hittar man på silverklubben eller silverstämplar. Mynt kan man lära mer om på https://sv.ucoin.net/ Vad är det för material? Ull-älskare hittar dej lättare och plast-hatare kommer ändå fråga. Vad är det för storlek? Kläder mäts liggande platt ärmhål till ärmhål, höftmått och längd nacksöm till fåll. Fyll på med beskrivande sökord som stil & färg. 

Vad jag hittade i en knappburk var svårt att veta tills jag använde google lens – Wolfsburg emalj-emblem till en wolksvagen-bil.
Silverstämplar i fingerborg kräver en bättre kamera.

Vintage är egentligen en term som beskriver årgångsvin men används ofta för att beskriva kläder & inredning äldre än 25 år. Retro är nyproducerade produkter i tidstypisk stil (till exempel 50/60tal) men på tradera används det mest för att hitta äkta 60/70tal. Årtionde berättar mycket om stilen. Murrig/blek färgskala eller färgglatt?

diverse/paket/’projekt’/ Pasteller / regnbågsfärger / pop / jugend / 80tal

Skick – ärlighet varar längst. Eventuella skador/slitage dokumenteras i text & bild. Hellre få bud än en besviken kund. Ett par skor inköpta för 6 år sedan är inte nya, men möjligtvis oanvända. 
Patina är ett vackert ord på slitage och oxidering.

Oanvänt/ Endast provade /som nytt /ok begagnat skick /använt men hel & ren /Viss tvätt-slitage /aningen repig /väldigt oputsad /möjligen lagad /‘Går kanske bort i tvätten’ / ‘har inte försökt putsa själv’

Vikten kan man även skriva ut i annonsen för de som vill samfrakta eller för att stötta ditt eget  arbetsminne. 

Lagad ullfilt.

Publicering

Tiden på dygnet som du lägger upp annonsen är tiden på dygnet som annonsen slutar! Lägg upp annonsen när många är vakna och välj en slutdag när många är lediga = större chans att fler budar vid auktionsslutet. Sätt samma slutdatum (2 veckor är max) på dina annonser & erbjud samfrakt så blir det lätt för de som vill buda på flera grejer. Jag väljer slutdag på en lördag & packar sedan postpaketen på söndagen. Oftast har alla betalat på måndagen då jag postar alltihop. Dröjer betalning postar jag veckan därpå.

Packa

Emballage väger, men ingen vill ha trasiga grejer. Jag får lätt begagnade kartonger och pack-skum från ett lokalt företag. Packtejp köper jag. Skriv mottagare med permanent penna så fort du packat så du inte glömmer eller skickar fel. Skriv avsändaradress för säkerhets skull. 

Porto

Jag väljer frimärken för små grejer (under 100g) och postnord spårbart för saker under 2 kg. Man kan köpa porto med rabatt direkt i tradera-appen. Sedan spåras försändelserna i postnord-appen. Adressetiketter printas i post-disken med qr-kod som man enklast hittar i sin mejl. (På min ica maxi finns en apparat man kan printa sina förköpa porto-etiketter utan att stå i kö, sedan kan man skicka dem i en post-robot utan att behöva prata med någon människa. Men personalen på postkontoret  är annars väldigt rara.)
Lokala köpare har valt avhämtning. Då har jag hängt en påse vid min verkstad.
För stora & tunga grejer (storlek flyttkartong) gäller schenker.

Varför?

Jag tänker att det jag tjänar på det som jag får sålt på tradera blir min shopping-budget. När det inte blivit julklappar eller födelsedagspresenter så blir det mest skor till barnet & mej. Det motiverar att få det gjort, jag blir av med grejer jag inte behöver längre och ofta blir någon annan glad över att ha hittat precis vad de letat efter. Timlönen är inte imponerande men jag upplever det som en slags meditation att sortera och vårda alla grejer. En stund att säga adjö till arvegods som tagit plats. Det blir även tillfällen att lära sej mer om en formgivare och att upptäcka andra människors besatthet, smak och hobbies.

Categories
konst

#ihopahstd

För att hänglåsen som fästs på cykelbron vids Halmstad stadsbibliotek inte längre ska skada broräcket fick jag uppgiften att rita en skulptur som kan ta över ansvaret över kärleksbevisen. Nu står hon på plats.
Det blev lite press:
Kommunens nyhetsarkiv
SVT
P4 Halland
Hallandsposten (betalvägg)

en första skiss
Var kan den stå?
Här kanske?
en skiss i verklig storlek
Flexibel textil-mall
Joffa svetsade
lackad!
äntligen på plats!
Categories
illustration konst

Kotten i podd

Hanna & Hanna har pratat i en podd för första gången. Det var Fredrik Holm, bibliotekarie och Karolina Duraffourd, litteraturpedagog som kallade oss språksuperhjältar. Vi fick prata om vårt gemensamma arbete med boken Kotten som försvann.
Klicka & lyssna om du vågar.

Categories
konst

vårsalong 2022