Categories
konsumtion permakultur

Att äta lokalt

Följande text är en fri och försvenskad översättning från den här sidan
för de som tycker det är tråkigt att läsa på engelska.

Varför ska man Äta Lokalt?

1. Känn skillnaden i smak

Vid en ‘bondens marknad’, har  de flesta lokala råvaror hämtats inom 24 timmar. De kommer till dig mogna, friska, och med sin fulla smak, till skillnad från snabbköpet livsmedel som kan ha tagit veckor eller månader innan de kommer fram till din tallrik. Lokala producenter kan också ta fram livsmedel för smakens skull, snarare än att produkterna ska behöva kunna stå emot långa transporter eller industriell skörd.

2. Vet du vad du äter

Att köpa mat idag är komplicerat. Vilka bekämpningsmedel har använts? Är majsen genetiskt modifierad? Var det en frigående kyckling eller fick den växa upp i en liten trång bur? För personer som äter lokalt är det lättare att få svar. Många bygger relationer med bönder som de litar på. Och när man är osäker, kan man köra ut till gårdarna och se för sig själv.

3. Träffa dina grannar

Att äta lokalt är socialt. Träffa bonden som har odlat dina potatis. Människor som handlar på ekologiska marknader finner oftare skäl att tala med varandra än deras motsvarigheter som handlar i snabbköpet. Börja odla själv på en kolonilott och träffa dina grannar!

4. Ta kontakt med årstiderna

När du äter lokalt, äter du vad som finns i säsong. Du minns att körsbär och jordgubbar är smaken av sommar. Även under vintern, kan klassisk tröstmat som potatismos och pannkakor göra större sinnliga intryck, än bär från andra sidan av världen.

5. Upptäck nya smaker

Vilka är de lokala specialiteter där du bor just nu?
Har du någonsin provat att göra pesto på grönkål? Vad sägs om älgleverpastej? Vilket mejeri ligger närmast ditt hem?
Hur många olika sorters päron finns i din mataffär? Kanske tre? På mindre gårdar runtom i landet bevaras hundratals andra sorter, medan tusentals har gått förlorade i vår kapplöpning till enformighet.

6. Utforska ditt hem

Att besöka lokala gårdar är ett sätt att vara turist på hemmaplan, med gott om mellanmåls-stopp.

7. Rädda världen

En amerikansk studie visar att en regional föda konsumerar 17 gånger mindre olja och gas än en typisk diet baserad på mat som levereras över hela landet. Vi kan ändra våra vanor eller fortsätta bränna fossila bränslen och lära oss leva med den globala klimatförändringen, häftiga naturkatastrofer och krig över resurserna…

8. Stöd små gårdar

Många människor från alla samhällsskikt drömmer om att arbeta med lantbruk, kanske du också gör det. I områden med starka lokala marknader är familjejordbruken återupplivade. Det är mycket bättre än det jobb på stormarknader och snabbmatsställen som den globaliserade ekonomin erbjuder i västerländska städer.

9. Ge tillbaka till den lokala ekonomin

En brittisk studie spårade hur mycket av de pengar som används på lokala livsmedelsföretag stannade i den lokala ekonomin, och hur många gånger de var återinvesterade. Det totala värdet var nästan dubbelt mot motsvarande summa som spenderats på en stormarknads-kedja. Investera i glada grannar & behåll helt enkelt pengarna i närheten.

10. Håll dej frisk

Ät mer grönsaker, ät färre bearbetade produkter fullproppade med tillsatser och ät färskare mat.

11. Skapa minnen

Vet du hur det luktar när man röker fisk? Ta med familjen och åk för att se när dina lokala mjölkkor släpps ut på våren. Baka era egna piroger istället för att träffas på snabbmatsrestaurangen. Koka sylt med dom du tycker om.

12. Ha roligare när du reser

När du är beroende av lokal mat, så kommer du vilja fortsätta att utforska. Vad äter man för bär i Norrland? Vad äter bönderna i Portugal? Hur smakar ost i Estland?

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Här
skriver  hushållningsällskapet om typisk halländsk mat.