Omställningsrörelsen handlar i grunden om de val vi står inför när vi möter världens oljetopp (peak oil) och klimatförändringar. Målet med rörelsen är att ställa om energiförbrukning och matproduktion till mer hållbara alternativ och på det viset även gynna den lokala ekonomin.

Cirka 25 personer deltog på den första omställingsträffen på Sörby naturhälsogård utanför Falkenberg den 12 april. Pella Thiel, som är aktiv i rörelsen Omställning Sverige, kom från Värmdö i Stockholm för att inspirera till aktivt miljöarbete. Hon talade om hur alla kan delta och att vi alla har olika kunskaper att bidra med. Att på ett positivt sätt gå mot en fossilfri framtid utan att skrämmas eller döma. Vi bjöds på smaskig klimatsmart mat i vacker omgivning och talade i grupp om idéer och drömmar på olika teman.

Det hela mynnade ut i ett nytt möte för omställningssugna från Varberg och Falkenberg i maj och en filmvisning av In Transition 2.0 (Trailer) även det på Sörby naturhälsogård i Vessigebro, imorgon, torsdag 31:e maj, kl. 18.30. Alla halländska omställningstänkare är välkomna!

Det finns ju annars redan ett omställningsinitiativ i södra Halland sedan i november 2011. Det drivs som en studiecirkel genom Studiefrämjandet i Halmstad och vi medlemmar träffas varannan vecka för att planera olika informativa arrangemang. Det senaste var ett (halvårs-) födelsedagskalas i Kapsylparken i Halmstad som firades med bland annat en gratisbutik, cykelmekarhjälp och möjligheten att så ett eget (squash-)frö. Förutom information av representant från Hela Sverige Ska Leva (i form av mej).

På facebook finns det numera flera aktiva lokala ‘grupper’ och ‘sidor’ att hitta: Omställning Halland, Omställning Falkenberg och Omställning Södra Halland. Omställning Södra Halland har även en blogg där man kan läsa om bland annat kommande evenemang och den interna odlingsgruppens framsteg.

3 Responses to Omställningsträffar på Sörby naturhälsogård

 1. Ties the tester says:

  I am testing this stuff.

  • Ties the tester says:

   Everything seems to be in working order here.
   We should probably wait and see how well this works for a while before considering disabling e-mail moderation altogether.
   Feel free to delete this comment and the one before it.

 2. Ties the toaster says:

  Just wanted to check gravatar integration. :-P

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.