Med ord om att ‘Landsbygdsriksdagen 2012 satsar på omställningsfrågorna’ lockades jag att för Hela Sverige Ska Leva / Hallands räkning åka till Blekinge. Det visade sig inte bli helt som förväntat…

Vi samåkte, 5 stycken halläningar, i en rymlig bil driven på biodiesel precis som man ska. Resan gick fort då det var spännande att lära känna nya karaktärer. Det är inte alltid som jag råkar på folk som också tycker att det är himla intressant att tala om sopsortering!

Invigningen i Ronneby Brunnspark var fin. Vi bjöds på en välfylld och smaskig tallrik lokala specialiteter och underhölls av våghalsiga gycklare. Invigningstalarna gjorde vad som förväntats av dem och några citat fastnade. Nyamko Sabuni uppmanade landsbygdsborna att motverka jantelagen och att vara öppna för alla sorters människor för att få en levande landsbygd. Thage G. Peterson lämnade scenen med ordet ‘moteld’!

Fredagen spenderades till huvuddelen i en stor buss på kommunbesök. jag hade valt en resa med rubriken ‘Omställning’ (så klart) och åkte då mest runt i södra delen av Ronneby kommun. Vi reste genom Blekinges ‘tre trappsteg’, kust-, dal- och skogsbygd. Snart grusades tyvärr mina förhoppningar om färska omställningsidéer då jag insåg att arrangörerna tolkat temat ur ett mer personligt perspektiv… Det första besöket var hos ett familjeföretag som ‘ställt om’ ett litet lantbruk till en golfbaneverksamhet och även startat bed & breakfast på banan. Ett inspirerande sätt att kunna stanna kvar på landsbygden kanske, men ur miljösynpunkt inte särskilt fantastiskt.

Nästa besök hos en ekologisk mjölkbonde var lite mer hoppfullt. Familjen var i full gång med att utveckla glass- och osttillverkning på gården. Hos konstnären Susanne Demåne fick vi sedan se hur hon förvandlat en nedgången gammal skola till ett fint litet konstföretag  med en vacker trädgård där hon även höll ett par fina hästar som hon tränar med frihetsdressyr för uppvisningar. Äggaboden är en liten lantaffär som säljer sina egna ägg och andras lokala produkter som till exempel grönsaker, konserver och kött. Där åt vi lunch.

Hans Wachtmeister på Johannishus gods presenterade sin verksamhet, som mest handlade om skogsbruk och arrenden, under eftermiddagen. Som väluppfostrad greve hade han lärt sig att tänka långsiktigt (i alla fall när det gäller ekonomi) och satsar på jordvärme. Kvällen spenderades på Eringsboda brunn som är ett danspalats vackert beläget vid en sjö i skogen. Där fick vi både mat och underhållning.

Samtalen under dagen handlade tyvärr inte så mycket om miljö och hållbarhet som jag nog hade hoppats. Kanske skulle titeln på dagens utflykt vara dagens mest använda ord: ‘entreprenör’!

Lördagens program började med bland annat ett vackert tal av konsulten Peter Örn och humoristiska betraktelser kring småföretagande på landsbygden av Åsa Ingårda. På förmiddagen valde jag att delta på ett seminarium betitlat ‘Ställ om Sverige’ med Jan Forsmark (koordinator, Omställning Sverige) och Lotta Hedström (mp). Det var intressant  och inspirerande att få träffa brinnande omställare, men seminariet var kort och kanske egentligen mer riktat mot icke redan frälsta…

Man kunde även sms:a eller twittra en fråga till ministrarna som sedan skulle komma under helgen. Jag sms:ade 2 stycken frågor: ‘Har du hört talas om omställningsrörelsen?’ och ‘Måste utveckling betyda tillväxt?’ Jag var tyvärr inte kvar för att höra om frågorna togs upp med ministrarna, men i HSSLs blogg såg jag sedan att ämnet tillväxt/utveckling hade tagits upp med miljö- och jordbruksutskottets ordförande Matilda Ernkrans (S) och landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C).

Det var så länge som jag klarade att vara hemifrån och lördag eftermiddag samåkte några av oss hem igen…

Det kändes en aning besviket att Landsbygsriksdagen inte gjort den satsning jag hoppats på  och det känns aningen betungande med insikten att det är en stund kvar till den dag då alla är på samma stig mot ‘Omställning’. Men trots besvikelsen är det ändå med optimism och tillförsikt jag kommit hem. Mötena med andra riksdagsdeltagare på bussar och vid matbord var väldigt givande och det som var allra roligast med resan var att få se att det ändå finns en massa brinnande själar runt om i landet. Jag fick höra talas om en nystartad inköpsförening, jag fick den intressanta frågan ‘Vilka beslut ska man inte ta’ och blev uppmuntrad att faktiskt möta motståndarna. Jag tar med mej nya ideer om ett positivt sätt att informera och utbilda oss för att kunna ställa om hela Sverige!

Tagged with:
 

Comments are closed.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.