Gerilla-odling är en ganska vid term som används av olika slags aktivister för att beskriva sitt handlande. Guerilla gardening kan innebära allt från att man lyfter upp ett par gatustenar utanför sitt hus och planterar ett par solrosor, till att man ockuperar en öde, eller vad man tycker är en felanvänd bit mark, för att starta en trädgårdsodling, oftast tillsammans med vänner eller grannar.


Man kan även bygga frö-bomber att kasta dit man inte når att gå.
Enligt wikipedia användes begreppet “seed grenade” inom aktivismen första gången av Liz Christy 1973 då hon startade “Green Guerrillas”. De första frögranaterna gjordes då av kondomer fyllda med frön från lokalt ogräs, vatten och gödning. De kastades över staket på tomma tomter i New York City för att göra så att kvarteren såg bättre ut. Det var början till  gerillaodlingen.
Ända sedan 1930-talet har man runt om i världen frö-bombat otillgängliga ytor av land som drabbats av till exempel torka eller skogsbrand. På detta vis  kan ett öde land förvandlas till en trädgård på en drygt en månad.

foto: cyenobite/creative commons

Annars är  ‘fröbomb’ en urgammal teknik som återintroducerats av Masanobu Fukuoka som skrivit ett par böcker om sina naturliga odlings-metoder. Det är nämligen ett utmärkt sätt att  se till att ingen hinner äta upp dina frön innan de har hunnit gro. Även i din egen trädgård.

Enkelt recept på fröbomber:

Blanda pulveriserad lera med kompost/gödsel och frön i en bunke.
Tillsätt vatten, lite i taget, så att konsistensen blir lerig.
Rulla  blandningen i små kulor.
Låt torka svalt och torrt i några dagar.
Använd vid behov! När det regnar blir det grönt.

Tagged with:
 

One Response to gerillagrönt med fröbomber

  1. […] allra mest populära inlägget på min blogg är det här som handlar om frö-bomber. Så här kommer lite mer inspriration på […]

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.